El dijous 20 de maig a les 19:30h es projecta en el Casal Cultural Jaume I Pedreguer la pel·lícula “COM ROBAR UN PAÍS” de Rehad Desai i Mark J. Kaplan. Aquest acte forma part del Festival Internacional de Cinema ACCIÓ DOCUMETAL + que organitza Acció Cultural del País Valencià, Associació Ciutadania i Comunicació, Docs Barcelona i Generalitat de Catalunya.
Qui governa realment a Sud-àfrica?
Un grup de periodistes d’investigació destapa un cas de corrupció en què està implicat Jacob Zuma, el que fou president de Sud-àfrica fins el 2018. Poc després, la redacció pateix una campanya de desinformació.
Dos joves d’una empresa tecnològica troben proves que deixen al descobert el modus operandi que explica el segrest econòmic de l'estat de Sud-àfrica per part d'interessos privats i que s’ha dut a terme amb l'ajut d'alguns polítics.
Gràcies a Zuma, els membres de la família índia Gupta utilitzen els ingressos del país en benefici propi per mitjà de participacions irregulars en les mines de carbó, mitjans de comunicació i empreses tecnològiques, i, fins i tot, de l’accés fraudulent a alguns càrrecs públics.
En mig de tot plegat, la justícia acusa a Zuma d’haver cobrat, com a mínim, 4 milions de rands (240.000 euros) per part d’una empresa d’armament francesa a canvi d’haver firmat contractes milionaris per a l’exèrcit del país. Quan s'obre la investigació judicial, l’aleshores president, declara que tot són mentides i notícies falses.
Davant l'augment de lligams entre els interessos privats i el govern, qui en surt més mal parat son les institucions democràtiques, i també l’ANC (Congrés Nacional Africà), el principal partit del país i amb el qual Nelson Mandela l’any 1994 va guanyar les primeres eleccions multiracials de la República de Sud-àfrica.
La pel·lícula, que es podrà gaudir a més de 70 sales de tot l’estat el proper mes de maig, narra com un dels països africans amb un dels índex de desenvolupament humà més alts del continent fa front a una de les crisis polítiques més grans dels últims anys.
Com robar un país relata les incògnites que hi ha darrere d’un dels casos de corrupció més mediàtics i transcendents que es recorden. Hi ha lloc per a la justícia en la incipient democràcia sud-africana que tant d’esforç va costar de guanyar?
Fitxa Tècnica
Direcció: Rehad Desai i Mark J. Kaplan
Guió: Anita Khanna, Rehad Desai
Producció: Zivia Desai, Anita Khanna, Rehad Desai
Producció executiva: Michael Auret, Mike Lerner, Geert Veuskens
Edició: Megan Gill, Geert Veuskens, Nikki Comninos
Fotografia: Nic Hofmeyr, Duncan Tilley
So: Sibusiso Zulu, President Kapa
Música: Jannous Aukema
Distribució: DocsBarcelona Distribution
Premis i Festivals
Selecció Oficial, IDFA – Països Baixos, 2019ç
Selecció Oficial, Durban International Film Festival – Sud-àfrica, 2020
Selecció Oficial, Doc Edge – Nova Zelanda, 2020
Selecció Oficial, Sydney SA Film Festival – Austràlia, 2020
Selecció Oficial, Encounters IDF – Sud-àfrica, 2020
Els Directors
Rehad Desai (Sud-àfrica, 1963) és un dels documentalistes africans més notables. Ha dirigit i produït nombrosos llargmetratges, dels quals la majoria han sigut estrenats en festivals internacionals i sales de cinema, a més de rebre elogis per part de la crítica. L’any 2015 va guanyar el Premi Emmy a Millor Documental pel seu Miners Shot Down (2014), en el qual s’evidencia la seva habilitat com a cineasta i la seva experiència com a activista.
Mark J. Kaplan (Sud-àfrica) és un dels principals realitzadors sud-africans. Les seves pel·lícules se centren en temes socials i polítics, de drets humans i memòria històrica. Va ser productor del documental A Lion’s Trail (2005), que va guanyar un Premi Emmy l’any 2006.
El divendres 21 de maig a les 19:30h actuació en directe en Casal Cultural Jaume I Pedreguer amb Xiomara Abello.
Natural de Castelló de la Plana, la cantautora Xiomara Abello ha debutat amb un disc tan personal en la seua concepció com variat en els seus resultats, ja que mentre el fons d'Entre teles és coherent amb si mateix, sobretot en la seua poesia, la forma presenta diverses possibilitats d'expressió musical.
El CD té tot el caràcter de la cançó d'autor contemporània, encara que parle de temes més aviat extemporanis, però sobretot destaca per la seua capacitat per a obrir-se a unes quantes modalitats estilístiques que malgrat la seua diversitat en conjunt mantenen la cohesió. Així, en el repertori hi ha temes genuïna i escaridament cantautoriles interpretats amb veu i guitarra (Toc de cuirs), hi ha fragments de sincer lirisme amb l'ajuda del violí d'Albert Zorrilla (Deserta el fosc, adaptació d'un poema de Miquel Martí i Pol), hi ha bastants rampells d'aires brasilers (Dia de neteja, per exemple) i alguns més del Carib (Nit aventurera), hi ha unes quantes dosis del millor jazz, gràcies sobretot a l'aportacions del pianista Néstor Zarzoso (Eixos ulls), hi ha matisos aflamencados (Pena, aigua, aire), hi ha felices aportacions francament tradicionals alhora que mediterrànies (Entre teles, fils i agulles, dedicada a l'àvia de la Xiomara i, per a mi, la composició més aviat resolta del disc) i finalment, un detall més aviat exòtic, com és la inclusió d'una txalaparta basca, tocada per Mikel Urrutia i Anai Gambra (Amorrua).
En definitiva, com indica el títol del disc, ens trobem davant un mostrari de teles, efectivament, però d'unes teles estampades amb tota mena de colors i sàviament combinades en una espècie d'ensalada que sorprén amb la seua amalgama de sabors.
El divendres 28 de maig a les 19:30h presentem el llibre “Calç i pedra” en Casal Cultural Jaume I Pedreguer.
Una història sobre els artesans de la pedra’, editat per Caixa Ontinyent amb la col·laboració de l’Ajuntament de Llutxent.
El volum aplega prop de trenta textos de diferents autors i nombroses fotografies i dibuixos que il·lustren les aportacions literàries d’escriptors i estudiosos amb sensibilitat etnològica de la Vall d’Albaida i de la Safor, en col·laboració amb margeners en actiu i jubilats, calciners i més treballadors de la pedra.
Coordinat per l’Ajuntament i el col·lectiu Pedra i Calç, el projecte en què s’inclou aquesta publicació es proposa de retre un homenatge a la gent anònima que al llarg de la història han treballat la pedra i s’han dedicat a l’activitat de la calç.
HORARI CASAL
de dilluns a divendres
19h a 21h
966 456 499 / 640 203 187
casal@casalpedreguer.cat