El divendres 6 de novembre a les 20h presentem en el Casal el llibre “Guillem” (Editorial Amsterdam) de Núria Cadenes.
INFO_
Guillem Agulló i Salvador va ser assassinat a Montanejos (Alt Millars) la matinada de l’11 d’abril del 1993. Era nedador. Antifeixista. Antiracista. Independentista. Tenia divuit anys. El cas va sotragar i marcar una generació sencera de joves. Guillem Agulló ha esdevingut un símbol de llibertat.
L’assassinat de Guillem Agulló és un esgarrifós exemple de la impunitat amb què actua el feixisme, sota la protecció de les forces policíaques i del sistema judicial, i amb la vergonyosa complicitat d’una premsa capaç de manipular la realitat fins a l’extrem de presentar la víctima com a botxí. Aquesta novel·la documental ens submergeix en una València amb urpes, “on les hòsties volen com si fossin part del decorat”, i denuncia l’intent de soterrar viva una família. Assetjant-los. Calumniant-los. Posant-los a la diana del seu odi amb pintades als carrers i pancartes de «Guillem jódete» als estadis de futbol. No ho van aconseguir.
Núria Cadenes, amb un estil depurat i contingut, s’ha immers en el sumari del cas, en els diaris de L’època, en els records de la família i amics del Guillem i fins i tot en el seu propi passat per mesurar la distància que hi ha entre la paraula injustícia i la paraula dignitat. Ni oblit ni perdó.
INFO_
El divendres 13 de novembre a les 20h rendim homenatge en el Casal a la figura de Carmelina Sánchez-Cutillas en un acte on es realitzarà lectura col·lectiva d’alguns textos de la seva obra “Matèria de Bretanya”.
Aquest acte forma part de la campanya “Llegim Carmelina” que organitza ACPV conjuntament amb l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i l’Octubre CCC. A més de Pedreguer la lectura col·lectiva han tingut o tindran lloc en València, Llíria, Elx, Canals, Bétera, Alcoi, Gandia, Ontinyent, La Vall d’Uixó, Alacant, Paiporta, Xirivella, Ribera Alta, Camp de Morvedre, Montcada, Torrent, Ribera Baixa i Castelló.
A continuació concert de Laura Esparza i Carlos Esteban.
INFO_
Laura Esparza i Carlos Esteban, el duet valencià nascut el 2019, acaba de publicar el primer disc, Mare Natura (La Fera CC, 2020). Tot i que encara no es pot obtenir en format físic, el conjunt ja ha publicat els onze temes que conformen l'àlbum de forma digital, i al seu canal de Youtube ja acumulen milers de reproduccions. Avui parlem amb els artistes sobre el seu treball debut on, com afirmen ells mateixos, "hem tret tot allò que dúiem dins per plasmar-ho en aquest disc, per això és un treball molt personal".
Mare Natura és un disc molt personal, gairebé com una compilació d'emocions. A cada tema s'hi troben sentiments diversos que s'endevinen a partir de la lletra. "En un principi, no hi havia una idea prèvia de fer un disc, sinó solament l’impuls de plasmar moltes coses que dúiem dins. Ens agrada definir-ho com una catarsi emocional transformada en música", expliquen Laura Esparza i Carlos Esteban. Així, el concepte que uneix cada peça és que són una mena de retracte emocional dels dos artistes en un moment determinat. "Com el tema "Ulls que miren", on la lletra parla del rebuig a certes emocions que considerem negatives", comenten els músics.
El tema "Corazón", amb Vera Carrión (Mafalda), té un to crític de caire feminista amagat en uns versos poètics. Tant Esparza com Carrión, com a dones, són molt conscients de les cadenes i barreres que pateixen degut al seu gènere. "Podem dir que "Corazón" és una oda al cant com a ferramenta sanadora i de lluita. Tant de bo aquesta cançó pugui arribar al cor d’alguna dona que empatitzi amb la lletra", esmenta Laura Esparza.
En la recerca de noves sonoritats que poguessin adaptar la cançó d'arrel als estils musicals més actuals va sorgir el so característic del duet valencià, que combina sons acústics i electrònics. Com ells mateixos comenten, "tot ha passat d'una manera prou natural. Els referents, gustos i experiències prèvies de cadascú ens han influït molt i ens hem trobat en aquest punt en comú". La parella de músics afirma que escolta música molt diversa i ha creat una llista a Spotify amb el nom Indie Mediterráneo, on podem trobar alguns dels referents musiscals que els han marcat, que inclouen artistes com Chavela Vargas o Maria Arnal i Marcel Bagés, entre d'altres.
A l’últim Correllengua, pels motius que estem patint com a societat amb la pandèmia Covid19, els actes que el Casal Cultural Jaume I Pedreguer organitza per els més menuts, com son la pintada del Mural del Correllengua i berenar i activitats infantils, es van tindre òbviament que anul·lar. Una mesura de força major però necessària.
Per fer-los participis i com a futur de la nostra cultura, durant el proper mes els més menuts seran els protagonistes de l’exposició que romandrà oberta en el Casal.
Els treballs de l’alumnat dels CEIP Alfàs i CEIP Trinquet de Pedreguer es presentaran en aquesta exposició que estarà oberta al públic de dilluns a divendres del 2 al 30 de novembre.
Com a mesures pel Covid19, tots els assistens hauran de portar mascareta durant els actes i mantindre la distancia de seguretat personal.
Agraïm la vostra col·laboració.