#Agenda2018Casal Programació MAIG 2018

Programació maig 2018

divendres 4 de maig

Exposició Presos políticos espanyoles contemporáneos de Santiago Sierra

Hora: 20:00h

Lloc: Casal Cultural Jaume I Pedreguer

Lexposició de lliure distribució censurada en Arco Presos políticos españoles contemporáneos de Santiago Sierra serà exposada en Casal Cultural Jaume I Pedreguer del 4 al 18 de maig.

A causa de la cruel censura que ha tingut aquesta exposició en llocs com ARCO, l'artista permet la divulgació de la seva obra lliurement.
El Casal Cultural Jaume I Pedreguer està totalment en contra de tots els empresonaments sense judicis que s'han produït en relació al procés català, així com de tants altres presos per motius polítics que l'actual govern espanyol intenta amagar. I per aquests motius ens veiem obligats a donar a conèixer mitjançant aquesta exposició a totes aquestes persones que lamentablement estan empresonades per l'únic motiu de defensar la seva llibertat.

El recurs universal a la institució penitenciaria és en si mateix un indicador del fracàs i la impotència de les societats per construir un àmbit de convivència saludable que respecti la sobirania personal. La presència de presos polítics dins de les presons constitueix a més la pedra de toc que desacredita qualsevol govern que pretengui definir-se com democràtic. En conseqüència, cap govern admet la seva existència, camuflant amb tipus penals com ara atemptat contra l'ordre públic, enaltiment del terrorisme, rebel·lió, etc. L'estat espanyol no és una excepció.

Quan en 2016 el dirigent abertzale Arnaldo Otegui es va qualificar a si mateix com "pres polític", després de complir diversos anys de condemna, el ministre de Justícia Rafael Català va declarar immediatament que "en una democràcia no hi ha presos polítics" i que a Espanya " no n'hi ha des de fa molts anys ". No obstant això, una mirada superficial sobre el panorama carcerari espanyol permet identificar nombroses persones que han estat condemnades per les seves idees, en particular en els àmbits abertzale i anarquista, encara que no exclusivament.

El criteri per definir a un pres com a polític no està clar en qualsevol cas, ni és compartit per tothom. A Espanya aquest criteri ha estat encara més confús, a causa de la tradició franquista ia la prolongació dels conflictes nacionalista després de la Transició, que ha generat un context des del qual pràcticament qualsevol activitat (exercici de les llibertats d'expressió i reunió, militància en organització revolucionàries, lluita pels drets de les persones preses, etc.) pot ser catalogada com a delicte de "terrorisme".

L'aprovació de la Llei de Seguretat Ciutadana, coneguda significativament com a "Llei Mordassa", ha ampliat enormement els supòsits de delicte fins abastar les opinions i els actes de desobediència com, per exemple, els intents de paralitzar col·lectivament els desnonaments. El que proposem a través d'aquesta sèrie és visibilitzar l'existència de tals presos polítics a l'estat espanyol, tot i que se sosté institucionalment. Sense focalitzar cap ideologia en concret, ja que es tracta de demostrar que els presos polítics espanyols contemporanis abasten un ampli espectre de posicions polítiques especialment d'esquerres, però amb un criteri de selecció molt clar: persones empresonades per tractar de fer públiques i efectives les seves idees sense recórrer a violència de cap tipus. Segurament no hi seran tots els que són, però a través d'aquesta selecció d'exemples molt clars volem deixar constància de la seva existència i denunciar no només les lleis caduques i la seva aplicació torta, sinó sobretot l'alienació social que permet i justifica aquesta realitat i mira cap a un altre costat.


divendres 18 de maig

Cicle Conferències·taller Qüestions de gènere

Teresa Meana

Hora: 19:00h

Lloc: Casal Cultural Jaume I Pedreguer

El divendres 18 de maig a les 19h com a última xerrada del cicle de conferències·taller Qüestions de gènere organitzat per Casal Cultural Jaume I Pedreguer, Ajuntament de Pedreguer i Comissió dIgualtat Ajt.Pedreguer contarem amb la participació de Teresa Meana amb la conferència Lleguatge sexista. Un espai de dominació.

Va néixer a Astúries en 1952. És llicenciada en Filologia Romànica i actualment treballa com a professora de Llengua i Literatura castellanes en un institut de secundària a València. Milita al moviment feminista des de 1975 i des dels anys 80 es dedica especialment al tema del sexisme en el llenguatge. Ha impartit molts cursos, tallers i xerrades sobre aquest tema. Durant sis anys d'estada a Amèrica Llatina es va especialitzar en les característiques del castellà de l'altre costat de l'Atlàntic. A Santo Domingo (República Dominicana) va publicar un llibret d'instruccions sobre un ús no sexista de la llengua i va impartir un curs en una Universitat a la capital dominicana sobre el mateix tema. En l'actualitat i sempre des del feminisme participa activament a la Casa de la Dóna de València. Ha publicat diversos articles sobre temes referents a la situació de les dones però fonamentalment treballa sobre la qüestió de la discriminació de les dones en la llengua i en concret en el castellà. L'any 2002 va publicar un manual sobre un ús no sexista de la llengua, titulat "Porque las palabras no se las lleva el viento" (Ajunt. Quart de Poblet, València).


dijous 24 de maig

Exposició Parlen els ulls: el temps sarresta vers un trànsit nou

de Josep Vicent Cabrera

Hora: 20:00h

Lloc: Casal Cultural Jaume I Pedreguer

El dijous 24 de maig a les 20:00h inaugurem en Casal Cultural Jaume I Pedreguer lexposició Parlen els ulls: el temps sarresta vers un trànsit nou de Josep Vicent Cabrera.

Lexposició estarà oberta al públic fins el 22 de juny de dilluns a divendres de 19h a 21h.


divendres 25 de maig

Concert de Jazz

OCEAN SPRAY

Hora: 20:00h

Lloc: Casal Cultural Jaume I Pedreguer

Les actuacions en directe tornen el divendres 25 de maig a les 20h al Casal amb lactuació del grup Ocean Spray. Grup format per Georgina Day (vocalista), Pep Ferrer (guitarra) i Enric Llacer (saxo) amb repertori de versions de standars de jazz i també temes de pop/rock adaptat a jazz i bossa nova.

Entrada gratuïta i servei de barra.


diumenge 27 de maig

VIVIU V Tast de vins del terreny Pedreguer

Hora: 09:30h

Lloc: Recinte Fira Gastronòmica Pedreguer

Pròximament tota la informació

Noticies de la associació

TOTA LA INFORMACIÓ DEL CASAL

en aquesta web

i perfil facebook del Casal

© 2009 Casal Jaume I Pedreguer. All right reserved unless otherwise stated.