#Agenda2017Casal Programació desembre 2017

dijous 14 de desembre

Hora: 20:00h

Lloc: Casal Cultural Jaume I Pedreguer

El dijous 14 de desembre a les 20h projecció del documental Sumaríssim 477. Televisió de Catalunya és el primer mitjà de comunicació que ha accedit a un arxiu sota jurisdicció militar, en concret el del govern militar de Burgos. L’objectiu era localitzar la instrucció del consell de guerra del 28 d’agost de 1937 que va condemnar el polític català Manuel Carrasco i Formiguera a la pena de mort. El resultat és Sumaríssim 477, un reportatge d’investigació obre la vida i la mort de Carrasco i Formiguera.

Des que Manuel Carrasco i Formiguera va ser afusellat al penal de Burgos el 9 d’abril de 1938 per un piquet de la Guàrdia Civil, hi ha hagut un gran nombre d’hipòtesis sobre el que va passar durant el consell de guerra que el va condemnar a mort i les circumstàncies que hi van influir.

Carrasco també va ser perseguit a la Catalunya republicana i revolucionària de començaments de la guerra. Carrasco era republicà i catalanista, però també era catòlic i, per tant, un objectiu a abatre. Paradoxalment, la raó que va impulsar els “incontrolats” a perseguir-lo no va ser la religió, sinó la seva actuació com a assessor jurídic de la Generalitat.

Sumaríssim 477 demostra que els interessos econòmics i l’ambició personal van obligar Carrasco a abandonar Catalunya, per bé que acabà en mans de la repressió militar del bàndol dels “nacionals”.

Direcció, guió i investigació: Mª Dolors Genovès

Realització: Lluís Montserrat

Producció: Gisela Perraut


divendres 15 de desembre


Hora: 20:00h

Lloc: Casal Cultural Jaume I Pedreguer

Moviments socials i construcció de subjectivitats. Els casos de la PAH i les CUP.

RESUM:

En la majoria d´ocasions, des de l´àmbit periodístic es valora l´èxit o fracàs d´un moviment social en base a la quantitat de persones que participen en les seues protestes públiques, les signatures que són capaços de recollir o el seu impacte mediàtic.

Tanmateix, des de l´òptica del moviment social com a eina de transformació social, resulta molt saludable endinsar-nos en la vida que s´hi genera a dins. Les seues pràctiques, formes relacionals, xarxes, accions o discurs que desenvolupen en el seu dia a dia, en la quotidianitat de l´activisme o de la col·laboració ens senyalen el camí del canvi social. En ocasions són pràctiques prefiguratives, que desenvolupen els objectius mitjançant la pràctica, en ocasions els canvis són més profunds i menys visibles. En ambdós casos hem d´atendre al subjecte que hi participa, quin individu és? per què ho fa? quins incentius per a implicar-s´hi? I després, de cara al moviment, quins recursos té? com organitza el seus participants? quina estructura tenen? i quines funcions?

Amb la intenció d´aportar alguna reflexió que ajude a aclarir aquestes qüestions, la recerca efectuada en forma de tesi doctoral es desenvolupa a partir de l´estudi de les assemblees de la PAH i de les CUP en Catalunya entre 2013 i 2015.

Més enllà del seu impacte mediàtic, elements com el repertori de protesta, les connexions institucionals i les estructures organitzatives i discursives apunten ja un canvi social que està en marxa ara mateix, generant espais socials alternatius als del model neoliberal dominant.

INFO CONFERENCIANT:

FERRAN GÍMÉNEZ AZAGRA

Doctor per la Universitat del País Basc, menció cum laude i doctor internacional, màster en sociologia i antropologia de les polítiques públiques per la Universitat de València, llicenciat en sociologia i ciències polítiques per la UNED, ha estat professor d´ensenyament secundari, en l´especialitat d´intervenció sociocomunitària des de 2007, al País Valencià i a Catalunya. Anteriorment havia treballat, des de 1999 com a mestre d´ed. infantil i primària a municipis d´Alacant i també a Oakland (Califòrnia).

S´inicia en el terreny de la recerca sociològica en 2011, amb un estudi sobre moviments socials a La Marina, titulat “Factors de mobilització social davant les polítiques públiques urbanístiques a la Marina Alta (Alacant). Casos de Veïns de Parcent  i Abusos urbanístics No”, com a treball final del Màster de sociologia i antropologia de les polítiques públiques, SAPP, de la Universitat de València.  Aquest  estudi el desenvolupa sota l´ajuda i supervisió del professor Carles Simó, de la UV.

Posteriorment realitza una estada de recerca a la universitat d´Euskadi, UPV-EHU en el curs 2012-13, en el centre d´estudis sobre la identitat col.lectiva, CEIC.

En 2016 realitza una estada investigadora en el centre d´anàlisi i intervenció social, CADIS, adscrit al centre d´estudis socials de França, CNRS, a Paris, on finalitza la tesi doctoral sobre moviments socials i construcció de subjectivitats sota la direcció de Benjamín Tejerina i Carles Simó.

Ha participat en diversos seminaris sobre moviments socials, entre d´altres, a la Universitat Complutense, a la Humboldt University a Berlin, a la U. Paris VII, a la Univ. de Barcelona i la Univ. del País Basc.

Ha presentat diverses comunicacions a congressos de sociologia com ara el de l´associació europea de sociologia, ESA, a Atenes a l´agost de 2017, al congrés de l´associació catalana de sociologia, celebrat a la URV a Tarragona (abril 2017), a les jornades doctorals de la univ. del País Basc (Bilbo, juliol 2016) i al congrés de la federació espanyola celebrat a Xixón (juliol 2016), entre d´altres.

Dues publicacions: “Aproximación a una propuesta de profundización democrática: las candidaturas de unidad popular, CUP, como modelo de partido-movimiento” Anuari del conflicte social 2015, Universitat de Barcelona, ISSN: 2014-6760, i la crítica de llibre “A propósito de Tilly. Conflicto, poder y acción colectiva”, Revista Española de Investigaciones Sociológicas, pp.205-209, REIS 145, gener-març 2014.


exposició desembre


Horari: de dilluns a divendres de 19h a 21h fins 29 de desembre

Lloc: Casal Cultural Jaume I Pedreguer

Fins finals de mes esta en el Casal Cultural Jaume I Pedreguer l’exposició del artista Antonio Asensi Gallardo “Paella Zombie”.

L’expressió colorista d’una imatge de l’Espanya del malbaratament que hem patit i que ens ha abocat a una situació d'atacs intolerants als nostres drets com a ciutadans en un món de polítics, folklòriques i altres corruptes que pul·lulen per la nostra geografia mental.


Activitats de Nadal · dimarts 2 de gener


Hora: 17:30h

Lloc: Casal Cultural Jaume I Pedreguer

Amb motiu de les festivitats nadalenques Casal Cultural Jaume I Pedreguer organitza una vesprada d’actes per els més petits de casa amb motiu de la visita del Patge dels Reis Mags d’Orient al Casal.

Programa activitats Nadal

17:30h Berenar Infantil (obsequi de Casal Cultural Jaume I Pedreguer)

18:00h Teatre Infantil de Nadal “Joan Ratot Nadalenc”

19:00h Visita del Patge dels Reis Mags d’Orient

Noticies de la associació

HORARI CASAL

de dilluns a divendres

19h a 21h

966 456 499 / 640 203 187

casal@casalpedreguer.cat

 

© 2009 Casal Jaume I Pedreguer. All right reserved unless otherwise stated.