Programació novembre 14

Exposició C10 H5 CIN2 d'Isabel Llobell Fornés. Inauguració divendres 7 de novembre. Exposició fins 28 de novembre en el Casal. Entrada grautuïta.

Presentació llibre "El Tio Joan de la Marina" de Manel Arcos. Divendres 14 de novembre a les 20h.

Manel Arcos i Martínez (Oliva, la Safor, País Valencià, 11 de setembre de1965) és un periodista, escriptor i investigador valencià història d'història contemporània, conegut pels seus assajos sobre el bandolerisme valencià del segle XIX i per la divulgació d'aquest fenomen. El proper divendres 14 de novembre torna al Casal. Aquesta vegada per presentar el seu llibre “El Tio Joan de la Marina”.

Sinopsi:La història de l’adorer Vicent Estruch Mascarell és la història d’un home a qui el destí li va jugar una mala passada. Després de passar uns quants anys als presidis del nord d’Àfrica, Vicent s’escapava per tornar a la seua terra. A partir d’aquell moment, el jove d’Ador es convertia en un pròfug, en un proscrit, en una persona al marge de la llei. Des d’aleshores, Vicent Estruch Mascarell passava a ser conegut pels seus amics, i també per les seues víctimes i els seus enemics, com el Tio Joan de la Marina.En 1869, Vicent apareixia en territori valencià, concretament a Godelleta, població pertanyent a la comarca de la Foia de Bunyol. Allí, prenia part en un incident summament violent. A l’estiu d’aquell any, els bàndols rivals dels Tirillas i els Templados protagonitzaven un enfrontament armat amb el resultat de tres homicidis i una dona ferida. El foraster Joan, així és com l’adorer era identificat pel jutge de Xiva en un principi, havia sigut reclutat pels germans Tirillas com altres tants fugitius de la justícia per fer-se valdre. Els Tirillas i els Templados, però, no tardaven a caure per la incessant pressió de les forces d’ordre públic i, especialment, de la Guàrdia Civil.

Tot i això, el Tio Joan de la Marina, els Blaus de Riba-roja i el Minyonet de Macastre, tots ells integrants de la banda dels Tirillas, aconseguien salvar la pell, alçaven el vol i formaven una nova quadrilla de roders que durant dos anys fou el terror a la Foia de Bunyol, el Camp de Túria, la Vall dels Alcalans, el Pla de Quart, la Canal de Navarrés i la Vall de Cofrents.


Sopar tertúlia sobre la consulta 9N de Catalunya. El Casal posa els aperitius i la beguda la resta ho porteu vosaltres.

CARTELL NOVEMBRE. Disseny Gràfiques Avellà

Inclou informació d'actes de CUP Pedreguer en el Casal.

Noticies de la associació

TOTA LA INFORMACIÓ DEL CASAL

en aquesta web

i perfil facebook del Casal

© 2009 Casal Jaume I Pedreguer. All right reserved unless otherwise stated.